Koldings grønne Expo

Besøg Grøn Expo’s eget website (opdatering siden indlægget blev skrevet)

Den amerikanske opfinder Buckminster Fuller er kendt for at have sagt, at man ikke ændrer verden ved at kæmpe mod det eksisterende. Man ændrer verden ved at bygge en ny model, der med et snuptag får den nuværende model til at fremstå mølædt.

I Kolding kunne vi lave sådan et eksperimentarium for virksomheder, hvor de kan gå ind i en ny model af verden, som de både kan se for sig og røre ved, og gå ud af den anden dør med både idéer, planer, tekniske tegninger og kontaktinformationer på dem, der allerede har bygget den nye model.

Jeg kan nemt forestille mig sådan en bygning her i byen. Vi har nemlig gjort det før. Tænk nu, hvis fragtvirksomhederne, der lige nu drypper fossile brændstoffer i havnebassinet, kunne få tanket deres skibe op med grønt brændstof? Ja, jeg tror de ville vælge det, for så kan de fortælle deres kunder, at de kan levere varerne på en grøn måde. Og den efterspørgsel kommer ikke til at falde de næste hundrede år. Men hvordan kan de gøre det? Ja, det forholder sig så heldigt, at sådan noget allerede eksisterer. Problemet er bare, at vi mest af alt hører om det i forblommede fremtidsscenarier, som noget der engang kan blive til noget. Det er allerede noget. Det findes.

Hvis vi i Kolding, eller et andet sted i Trekantområdet for at få de andre med, fremviser sådan et anlæg, der kan forsyne et fragtskib med grønt brændstof, så er afstanden mellem visioner og virkelighed forkortet. Så har vi demonstreret den model, der vil få den nuværende praksis til at fremstå mølædt.

Vi kunne også plante en mark ved sådan en bygning og invitere producenter af landbrugsrobotter og landmænd til at demonstrere, hvordan man rent faktisk kan dyrke fødevarer uden brug af sprøjtemidler. Robotterne kan i dag både plante, luge og høste. Ovenikøbet uden at vende jorden, så al den CO2, planterne har bundet i jorden, bliver i jorden fremfor at blive udledt til atmosfæren, som faktisk ikke rigtig har plads til det længere. Vi har jo lidt travlt med at nedbringe vores udledning. Vi skal nemlig både nedbringe vores udledning og fjerne en del af de sidste 250 års overudledning.

Løsningerne findes. Koldings grønne Expo kunne vise dem frem og lade publikum pille ved dem. For at mindske afstanden mellem vision og virkelighed betaler det sig nemlig at se noget med egne øjne og trykke på det med egne fingre. Vi stoler mere på vores egne erfaringer frem for på andres. Derfor giver det mening at lave et grønt Expo. En verdensudstilling der ikke lukker igen. En vedvarende demonstration af vedvarende løsninger, som både appellerer til folket og eliten.

Ursula von der Leyen har bebudet et nyt europæisk Bauhaus, som skal lade sig inspirere af Bauhaus-skolen i Weimar, som på bare seks år fra 1919-1925 skabte idéer nok til et helt århundrede. Vi kunne tilbyde vores ekspertise ind i det projekt.

Hvad er så vores ekspertise? Da vi i Kolding startede projektet Labcom op for mere end 20 år siden i det gamle elværk, der byggede vi et fundament, der bestod af visioner, adgang til ny teknologi og et tværfagligt sindelag. Kolding står enormt stærkt med både dygtige virksomhedsledere, sultne iværksættere og vores unikke sammensætning af uddannelser. Dengang sagde vi at man kunne få idéerne på Designskolen, få adgang til teknologierne og forskningen på SDU, bygge det på Hansenberg, sælge det via kompetencerne på IBC og træne medarbejdernes brug af de nye løsninger via UCSyd. Det er jo stadig vores force. Og så er vi dygtige til at få det offentlige og det private til at arbejde sammen.

I Vejle har de bare overhalet os indenom i deres Food Innovation House. Jeg forestiller mig en kombination af Labcom og Food Innovation House. En kombination af åndværk og håndværk. Food Innovation House er genialt tænkt fordi de både har et køkkenlaboratorie, et storkøkken, et smagslaboratorie, en restaurant, et fotostudie, et emballagedesignværksted og et supermarked. I samme bygning. Det betyder at virksomheder, der arbejder med udvikling af nye fødevarer kan udvikle og teste på samme sted.

Lad os bygge et grønt Expo, der tænker på tværs af fag, brancher og sektorer. Fidusen ved at lade studerende, iværksættere, forretningsfolk, forskere og kunstnere mødes om det samme bord i Labcom viste sig hurtigt i år 2000. I Labcom lavede vi e-handelsvirksomheder, som blev grinet ud fordi e-handlen ikke lige boomede i løbet af de første tolv måneder, men hvem griner nu? Vi lavede en digital tv-station, hvor brugerne kunne dele deres videoer. Lyder det ikke lidt som YouTube? Bare før YouTube. Vi lavede husforfatterordninger, konferencer om spindoktorer før man kaldte det spindoktorer og Brumbasse Business, som var en særlig mentorordning for iværksættere. Det var der, hvor Jesper Buch fandt sin mentor. Vores grønne Expo skal netop være generøst. Det skal være her, hvor folk ønsker at dele deres idéer og demonstrere deres løsninger, så vi kan accelerere den grønne omstilling. Det kunne ovenikøbet gå hen og blive en publikumsmagnet. En attraktion mere for byen.

Jeg tror virksomhederne kan blive den største faktor i den grønne omstilling. Hvis vi hjælper virksomhederne med at udvikle nye modeller, der forælder den nuværende med et snuptag, så kan vi for alvor sætte skub i den grønne omstilling. Vi stemmer nemlig ikke kun hvert fjerde år. Vi stemmer hver dag med vores dankort og alle tendenser peger på at forbrugerne vælger de grønne løsninger, når de er tilgængelige.

Vi har allerede mange virksomheder i Kolding, der har grønne løsninger og vælger grønne løsninger og kommunen har omsider også trådt på speederen med vores nye kraftcenter for bæredygtighed, men der skal meget mere til.

Vi skal lynhurtigt gøre det cool, sjovt og indbringende at være grøn. Vi skal åbne et grønt Expo, hvor dem med grønne ambitioner mødes og hvor alle vader ud med løsninger under armene.