Omtale af Mauna Loa Grafen

Indslag på TVSyd 25.11.21 – spol frem til 08:16 min. https://www.tvsyd.dk/nyheder/25-11-2021/1930/1930-25-11-2021?fbclid=IwAR3miWJvfHGrHBmbdvRimbBkmLTN17XWzp9dHvSuGhKoQcYXRI0iId4ns8s

‘En vigtig bog….’ skrev DBC i deres lektørudtalelse.

Her kan du finde al den omtale, som romanen Mauna Loa Grafen har fået. Romanen handler om unge klimaaktivister, der er trætte af snak. De tager helt nye midler i brug, som både fascinerer, skræmmer og udfordrer bogens hovedperson til at forny sit syn på, hvad der skal til for at løse klodens klimaudfordringer.

“En vigtig bog…”

“Bogen er indlevende skrevet, og alle personerne virker levende. De klimaproblemer- og løsninger, der fremgår, er mange og relevante.”

“En bog for klimakrigere og alle andre, der går op i klimaforandringer.”

Citat fra lektørudtalelse, DBC (tidl. Dansk Biblioteks Center). Man må kun citere 10% af en lektørudtalelse, som ligger til grund for bibliotekernes indkøb, så det håber jeg, jeg har levet op til. Jeg er i hvert fald 100% glad for denne udtalelse, som har hjulpet til en stor udbredelse af min roman om klimaløsninger.

Hvad handler Mauna Loa Grafen om?

Historien handler om unge klimaaktivister, der er trætte af snak. De tager helt nye midler i brug, som både fascinerer, skræmmer og udfordrer bogens hovedperson til at forny sit syn på, hvad der skal til for at løse klodens klimaudfordringer.   Bogens hovedperson prikker hul på sin egen handlingslammelse ved at give sig selv en usædvanlig fødselsdagsgave, da han fylder 15 år.   Han tilbydes to veje til handling og må gennem forskellige overvejelser, før han tager stilling.   Bogen forsøger at gå skridtet videre end den bevægelse, de unges skolestrejker satte gang i. Hvad er næste skridt for de unge, som ikke rigtig tror på det? Hvordan kan de voksne hjælpe? Hvordan handler vi på klimakrisen, og hvordan får vi øje på løsningerne, så vi ikke bliver lammet af alvoren?   Romanen er højaktuel og handler om klimaløsninger, aktivisme, forelskelse, Leonardo da Vinci, TikTok, teknologi, grønne virksomheder, tatoveringer, store æggestokke og en graf over vores CO2-udledning.

Hvor foregår historien?

Den foregår i Kolding, Berlin, Billund og Hamburg.

Mauna Loa Grafen foregår i 2020 og jeg fik brug for at researche meget på klimaløsningerne, så jeg besluttede hurtigt at vælge nogle locations, som jeg kendte godt til i forvejen. Derfor foregår historien nærmest i min baghave. Hovedpersonen Frederik på 15 år bor i Brændkjær og den endnu ikke opførte Brændkjærhal indgår endda også i historien.

Hvor kan bogen købes?

Den kan bestilles hjem hos alle boghandlere. Den fås både som ebog med øjeblikkelig levering og som paperback, hvor du skal vente nogle dage på at den bliver trykt og sendt hjem til dig. Den fås også som lydbog.

Her er bogen hos Saxo:

https://www.saxo.com/dk/mauna-loa-grafen_carsten-borch_paperback_9788740415667

Her kan du finde bogen hos andre boghandlere:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=mauna+loa+grafen

Her er lydbogen til gratis udlån på eReolen

https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A61443304

 

Hvem er bogen skrevet til?

Jeg fik nærmest nærmest slået luften ud af maven efter en snak med mine børns venner. De troede nemlig ikke rigtigt på, at klimakrisen kunne løses.

Jeg må gøre noget, tænkte jeg. Derfor researchede jeg på livet løs for at finde frem til løsningerne. Jo mere, jeg læste, jo gladere og mere optimistisk blev jeg.

Den følelse besluttede jeg at bruge til noget. Derfor fokuserer bogen også på, hvordan vi kan gå fra handlingslammelse til handling.

Vi må ikke give op, men vi må selvfølgelig heller ikke tro, at alt løser sig, bare fordi Mauna Loa Grafen lister en masse allerede eksisterende løsninger op. Løsningerne skal jo vælges og indføres, så vi skal fortsat kæmpe for det, men jeg tror mennesker motiveres ved udsigten til at kunne opnå et mål, derfor hylder jeg de klimahelte, der kæmper for det.

Bogen henvender sig nok mest til teenagere, der er trætte af snak. Men den henvender sig også til teenageforældre, der har brug for at give deres børn et håb om, at klimakrisen kan løses. Og så henvender den sig også til virksomhederne, som i mange år har været skældt ud, men som lige nu har en kæmpe chance for at bidrage positivt.

Som vælgere stemmer vi hvert fjerde år, men som kunder stemmer vi jo hver dag. Dankortet er lige så vigtigt som stemmekortet, når du gerne vil accelerere den grønne omstilling. Jo flere grønne løsninger, du vælger, når du handler, jo flere grønne løsninger kommer der.

Hvor lang tid har du brugt på bogen?

Idéen til romanen blev skabt på en rejse til Paris.

Efter jeg havde gået med i klimademonstrationerne og sat CO2-klubben i søen poppede der en idé til en roman op i mit hoved. Med et papskilt og en stille protest havde den dengang 15-årige Greta Thunberg sat gang i en global bevægelse, hvor millioner af unge mennesker råbte politikerne op på en måde, som verden ikke havde set før, og de havde fået deres opmærksomhed, men hvad var det næste naturlige skridt for de unge? Ville deres momentum fordampe eller ville der samle sig en større front? De unge var selv gået med i demonstrationerne, de havde set Greta sejle over Atlanten i en spinkel sejlbåd og de havde oplevet det skuffende resultat fra topmødet i Madrid. Hvad gør det ved dem, tænkte jeg, og hvad er næste træk fra deres side? Samtidig kunne jeg jo se, at alle løsningerne, der ikke var synlige på mediernes radar endnu, var begyndt at poppe op. Hvordan kunne jeg hjælpe de unge med at dyrke energien i et oprør med den viden om nye idéer og løsninger, der var på vej?

Jeg var nede og se Leonardo da Vinci udstillingen i anledningen af 500 året for hans død. Leonardo er min husgud, så jeg spekulerede over, hvad Leonardo ville have gjort, og jeg er ret sikker på, at han ville have gjort det festligt og spektakulært og ekstremt løsningsorienteret at genopdage verden på en grøn måde. Derfor spiller hans meget potente og uopfordrede ansøgning til fyrsten af Milano i 1482 en særlig rolle i romanen.

Jeg var vældig begejstret, men jeg ved også hvor stort et arbejde det er, at skrive en roman, så jeg skubbede den lidt til side, men den ville ikke rigtig gå væk, så da jeg kom hjem, skrev jeg de første scener og det gik faktisk rigtig godt, men så lukkede hele samfundet ned på grund af corona og klimatopmødet blev aflyst og det ødelagde hele plottet, så jeg skrinlagde projektet igen.

Et skriveophold på Jenle, Jeppe Aakjærs gamle hjem, satte gang i processen igen.

Det irriterede mig, at historien umiddelbart smuttede fra mig igen på grund af corona, men jeg havde jo besluttet, at jeg ikke ville nøjes med at se på, så turen til Jenle var både nødvendig og afgørende. Jeg fik lavet de nødvendige ændringer i plottet og i løbet af efteråret satte jeg en spurt ind, så bogen kunne nå at blive redigeret færdig og gjort klar til Leonardos fødselsdag den 15. april.