Leonardo Land

Kan vi blive enige om, at Leonardo da Vinci hører til blandt de største genier i verdenshistorien? Hvis vi kan det, så ligger den her idé lige for. Et Leonardo Land. Danfoss Universe møder Legoland. Ifølge min research findes det ikke, hvilket er ualmindelig sært. Hvorfor er der ingen, der hylder Leonardo da Vinci med manér?

40 år før Kopernikus skrev Leonardo i sine noter, at “Solen ikke bevæger sig”. 60 år før Galileo foreslog han en kæmpekikkert til at observere månen. 200 år før Newton beskrev han tyngdeloven. 400 år før Darwin konstaterede han, at mennesker stammer fra dyrene. Han malede ikke meget mere end 25 malerier, og du kender med garanti to af dem. Og så opfandt han en cykel, en faldskærm, en helikopter, en bil og en dykkerklokke før alle andre.

I hans barndomsby Vinci findes der naturligvis et flot museum. Der er også et i Firenze. Og i byen hvor han døde, Amboise i Frankrig, findes der en udstilling. Men hvor er Leonardo Land? Hvor kan man prøve alle Leonardos opfindelser af. Hvor kan man lære at tænke som Leonardo?

Det kunne man jo passende gøre i Kolding. Hvorfor ikke? Hvis Randers kan være centrum for en regnskov og Elvis, så kan vi da være centrum for Leonardo da Vinci. Og selvom deres peanutbutter & jelly-sandwich smager godt på Graceland Randers, så ved jeg godt, hvad jeg ville krydse af som førsteprioritet på min besøgsliste.

Har du nogensinde besøgt DTU i Lyngby? Det er ikke en oplevelse, man tænker tilbage på med fryd i sindet. Tænk om vi kunne byde DTU’s afdeling i Kolding velkommen i Leonardo Land? Lade forskerne blive inspireret i Leonardos værksted i stedet for i de sædvanlige glas- og stålbygninger, som åbenbart er det eneste arkitekterne kan tegne for tiden.

Hvis vi lavede et Leonardo Land i verdensklasse, så ville verden komme på besøg. Leonardo fik flere idéer end han kunne nå at virkeliggøre. Det kunne også være vores invitation til alverdens virksomheder. Kom til Kolding. Vi har flere idéer, end vi kan nå at virkeliggøre, derfor inviteres I til at etablere virksomheder og arbejdspladser. Her, hvor idéerne fostres.

Leonardo Land kan både blive en oplevelsespark, hotel, forskningsinstitution, folkeskole, børnehave, kunstmuseum, iværksætterpark, vartegn og fremtidsværksted. Hvad ville Leonardo have kastet sig over i dag? Han var både en teknisk innovator, historiefortæller og konstant udvikler af infrastruktur. Leonardo ville selvfølgelig udvikle idéer til 3D-print, nanoteknologi, robotter og droner. Hvis en hel bys børn tænker som Leonardo, kan vi skabe idéer til de næste 100 år.

Mon ikke vi kan finde en ledig grund et sted i kommunen, hvor idéen kan flettes ind i kommunens designsatsning? Da Vinci var jo designer, før ordet blev opfundet.

Hvor mange gæster skal vi forberede os på? Danfoss Universe har 100.000 gæster om året. Randers Regnskov har 300.000. Legoland har 1.700.000 gæster. Et Leonardo Land som verden aldrig har set før, kan vel trække 500.000 gæster om året.

Burde vi ikke trække på vores egen historie i stedet for at importere en historie? I udgangspunktet jo, men nogle muligheder er da for lækre til bare at lade passere.

Velkommen til Leonardo Land. Her kan du leve, opleve, arbejde, spise, sove og tænke som Leonardo da Vinci.

Også bragt som klumme i Kolding Ugeavis