Udvid din opmærksomhed og forstå det du ikke har forstand på

Hvorfor skal jeg overhovedet beskæftige mig med dannelse? Det skal jeg fortælle dig. I en tid hvor alle forretningsmodeller og samfundsmodeller er under udskiftning, så er det et kæmpeplus at kunne tænke abstrakt. Det kan dannede mennesker. Ikke fordi de holder døren for dig, men fordi de har en udvidet opmærksomhed. De har tændt radaren for nye indtryk.

Et dannet menneske har livet på sin side fordi en udvidet opmærksomhed gør dig i stand til at se muligheder på egne og andres vegne.
Dannelse bliver i dag tit opfattet defensivt. Som en løftet pegefinger om at man skal opføre sig ordentligt og læse hyldemeter efter hyldemeter af bøger for at kunne kalde sig dannet. Men gode manerer er jo bare gode manerer. En vejviser i ikke at få røven i smækhøjde. Manerer er ikke en god nok målestok for dannelse, men det er naturligvis et middel.

Det ville helt klart lette hverdagen, hvis alle holdt døren for den næste, ikke sprang over i køen, alle sagde tak og undskyld i den rigtige rækkefølge og så videre. Det er nogle kedelige kompetencer, men har man først styr på dem, så åbnes muligheden for en udvidet opmærksomhed. Hvis man aldrig har lært at spise med kniv og gaffel, så bruger man mere tid på at være bange for at vælte et glas eller efterlade en rand af madrester udenfor tallerkenen end at se og høre på dem man er i selskab med. Og det er jo i den forbindelse man har brug for en udvidet opmærksomhed.

En udvidet opmærksomhed parret med gode manerer og en rig portion viden gør dig i stand til at forbedre situationer. At forstå andre menneskers længsler og trængsler gør dig i stand til at tænde det lange lys på deres vegne. Et dannet menneske kan genkende nogle mønstre fra en situation og oversætte dem til en anden. Få tandhjulene til at passe.

Det giver nærmest sig selv. Jo flere ord man har i hovedet, jo flere kan man bruge. Jo flere strenge på guitaren, jo flere lyde. Jo flere værktøj man har i værktøjskassen jo flere opgaver kan man løse.

Fidusen ligger lidt i at jo bedre man er til at forstå det man ikke har forstand på, jo dygtigere bliver man på sit eget felt.